Čo čítajú spisovatelia

Foto:  Freepik Photos 
12 minút čítania

 

Michal Hvorecký

Začiatkom roka 2019 intenzívne čítam román Sympatizant (The Sympathizer) od Viet Thanh Nguyena. Knihu vydal Absynt v dobrom preklade Petra Tkačenka. Vietnamsko-americký spisovateľ v knižke zaznamenal, predpokladám, výrazne autobiografický, no hlavne mimoriadne nezvyčajný a strhujúci životný príbeh.

Autor sa narodil vo Vietname a po porážke Američanov a páde Saigonu (ktorý sa stal komunistickým Hočiminovým mestom) jeho rodina utiekla do USA. On bol ešte malý chlapec, no emigrácia navždy prevrátila jeho život naruby. Skúsenosť exilu dokázal pretvoriť na prvotriednu literatúru.

Kniha sa začína ako vojnový triler a potom pokračuje ako špionážna detektívka aj ľúbostný príbeh či pátranie po vlastnej identite v cudzine. Hrdina je zvláštny, neveľmi sympatický, a predsa odzbrojujúco autentický a hodnoverne vykreslený človek.

Pozoruhodné dielo si zaslúži pozornosť aj dnes, keďže, žiaľ, stále žijeme vo svete, ktorý silno ovplyvnila Studená vojna.


 

Márius Kopcsay

Vstup do Nového roku 2019 trávim s Fjodorom Michajlovičom Dostojevským a s jeho prózou Dvojník. Fascinuje ma opäť skvelý sarkastický štýl rozprávania tohto autora, jeho zmysel pre detail a pre zdanlivo nekonečné a únavné, no pritom také invenčné rozpitvávanie duše hlavného hrdinu i ostatných postáv.

Dostojevského som v tejto polohe spoznal vďaka zbierke v češtine – Neobyčejné příběhy – ktorá obsahuje známe Zápisky z podzemí, ale aj kratšie poviedky ako napr. Krokodíl. Stal sa pre mňa v istom zmysle výnimočným autorom. Takže sviatočné čítanie som si nechal na sviatky.

Ale teším sa aj na tri scenáre Alfonza Bednára (Slnko v sieti, Organ a Tri dcéry), pretože aj to je môj kultový spisovateľ, spomedzi slovenských asi najkultovejší. A keďže som milovník filmu a nebránim sa ľahšiemu žánru, do tretice mám nachystané spomienky herca Lubomíra Lipského, ale čakám, kým ich dočíta moja mama.
 

Peter Macsovszky

Zdá sa, že v januári tohto roku sa mi konečne podarí prečítať si knihu Hovory s Milanem Machovcem, ktorú zostavil Pavel Žďársky, a ktorá vyšla v roku 2008 vo vydavateľstve Akropolis.

Milan Machovec, marxista s určitou slabosťou pre Ježišovo učenie, bol filozof, ktorému najväčšmi prekážala ľudská ľahostajnosť. Podobne, ako jeho študentovi, Janovi Palachovi. S Machovcovým menom sa spája aj činnosť „bytových univerzít.“

Kniha Hovory s Milanem Machovcem prekypuje pasážami ako je i táto: „Základním předpokladem takového dialogu je vzájemná úpřimnost; to znamená, že se musím tomu druhému otevřít nejen ve své síle, ve svých silných argumentech, ale i se svými slabostmi. Další zásadou je oddémonizovat svého diskusního partnera, ať se tváří jakkoli zarputile – snažit se vždy pochopit jeho hledisko a nevycházet z toho, co nás rozděluje, ale hledat to, co nás spojuje.“


Pokračovanie článku
Dado Nagy, Pavol Rankov, Kateřina Tučková, David Zábranský


Balla Bianca Bellová Pavel Branko Etela Farkašová Emil Hakl Petr HruškaMichal Hvorecký Márius Kopcsay Peter MacsovszkyDado Nagy Pavol Rankov Kateřina Tučková David Zábranský

www.martinus.sk


Vydávanie Literárnych novín môžete podporiť
finančným príspevkom prostredníctvom vašej platobnej karty alebo cez internetový platobný systém PayPal
prípadne aj zaslaním ľubovoľnej sumy na bankový účet
IBAN: SK92 8330 000000 2001476552
BIC/SWIFT: FIOZSKBAXXX

Po naskenovaní QR kódu zvoľte výšku darovanej sumy.
Ďakujeme za vašu podporu!