Ospravedlní osudovosť neveru?

Haruki MurakamiFoto:  Kevin Trageser 
4 minúty čítania

Japonský spisovateľ Haruki Murakami je jedným z mála autorov, ktorý prekročil hranice svojej rodnej krajiny a vzbudil ohlas v západnom svete. Fenomén Murakami, japonský spisovateľ nejaponskej literatúry či večný čakateľ na Nobelovu cenu – aj také sú jeho charakteristiky naprieč literárnou publicistikou.

Platí však o ňom ešte jedno. Murakami sa do svojich príbehov vkladá natoľko, až má čitateľ pocit, že číta svoj vlastný príbeh. Román Južne od hraníc, západne od Slnka (国境の南、太陽の西) vyšiel prvýkrát v roku 1992 a opisuje príbeh, ktorý takmer každý z nás sám dobre pozná.


Prvé japonské vydanie a český preklad Murakamiho románu

Za Murakamiho úspechom treba hľadať nielen nezameniteľný autorský štýl, ale aj bohatý a farbistý vnútorný svet hlavných postáv. Čitateľov sa nesnaží ohúriť intelektuálnymi dialógmi, tie sú skôr nositeľom tajomstva a symboliky. Získava si ich emóciou, viac či menej predvídateľnou zápletkou a hlavne blízkosťou.

Hlavným hrdinom románu Južne od hraníc, západne od Slnka je jedináčik Hadžime, ktorý je bez súrodencov odsúdený k tomu, aby sa ocitol na pomyselnom okraji spoločnosti plnej viacdetných rodín. „Vo svete, v ktorom som vtedy žil, sa neochvejne verilo, že každý jedináčik je rozmaznaný, slabošský sebec,“ opisuje Hadžime stereotyp, ktorý v ňom vyvolával pocit slabosti a neúplnosti. Aj tento predsudok možno stál za pochybnosťami, ktoré ho neskôr celý život trápili.

Podobne ako Tóru z Nórskeho dreva (ノルウェイの森, 1987), aj Hadžime pláva životom očakávanou trajektóriou. Prijíma každodennosť aj výnimočnosť a o všetkom rád premýšľa. V ranom veku spozná Šimamoto, ktorá je tiež jedináčikom a okrem toho sa od ostatných odlišuje aj tým, že kríva na jednu nohu. A čo môže byť silnejšie ako spojenie dvoch samotárov? Už v úvode sa dá tušiť, že stretnutie so Šimamoto bude osudovým.

Hadžime sa počas života borí s viacerými ťažkosťami. V očiach čitateľa poklesne pre pochybnú morálku, pre ktorú zničí osud plachej Izumi. Nálepky neverníka sa už nezbaví. Zradí nakoniec aj sám seba, keď ho zláka svet peňazí, ktorý na vysokej škole tak kritizoval. Prijíma rolu otca, manžela, podnikateľa, a pritom sa sám seba pýta: „Som toto naozaj ja? Takto chcem žiť?“

Do tretice ublíži aj svojej rodine, a to vtedy, keď sa objaví tajomná Šimamoto z detstva. Nevyslovené túžby, ktoré sa pred rokmi ešte nedali naplniť, sú teraz zaťažené stigmami oboch milencov.

 

Haruki Murakami
Japonský spisovateľ Haruki Murakami

Román Južne od hraníc, západne od Slnka stojí na pomedzí japonskej a západnej literatúry. V príbehu sa prelína svet konzumu s pochybnou morálkou, éterickou osudovosťou a fantastikou typickou pre japonskú literatúru. Nejedenkrát čitateľovi napadne, či je Šimamoto vôbec skutočná.

Autor vo svojej knihe polemizuje nad ospravedlnením nevery, a to paradoxne prostredníctvom otca Hadžimeho manželky. Ten si pred sebou príležitostné romániky ospravedlňuje tým, že si svoje povinnosti vyplývajúce z roly manžela, živiteľa a otca vždy plnil.

„Raz za čas ťa taká vec aj celkom príjemne osvieži. Držaná v presných hraniciach dokonca môže zlepšiť aj tvoj rodinný život a výkonnosť v zamestnaní. Takže nemám nič proti tomu, ak si občas zašpásuješ niekde bokom. Vyberaj ale starostlivo, šliapneš vedľa a zničí ti život,“ radí mu svokor.

Murakamiho hrdinovia sú individuality, ktoré sa zmietajú v návaloch vlastných pocitov, bažia po vnútornom šťastí, chcú od života viac ako len splynúť so spoločnosťou. V úsilí o dosiahnutie toho všetkého sa však nevyhnú morálnym pokleskom ústiacim do životných tragédií.

Stále však platí, že uveriteľnosť a tajomno sú základné esencie, ktoré cez Murakamiho príbehy odhaľujú realistické fragmenty životov každého z nás.

Fotografie a grafika: Kevin Trageser, Kadansha, OdeonDR


Viktória Dušecinová
  Práve číta Dom vo dne, dom v noci od Olgy Tokarczukovej


Vydávanie Literárnych novín môžete podporiť
finančným príspevkom prostredníctvom vašej platobnej karty alebo cez internetový platobný systém PayPal
prípadne aj zaslaním ľubovoľnej sumy na bankový účet
IBAN: SK92 8330 000000 2001476552
BIC/SWIFT: FIOZSKBAXXX

Po naskenovaní QR kódu zvoľte výšku darovanej sumy.
Ďakujeme za vašu podporu!