Knihy, leto, dovolenka

12 minút čítania

Ivan Kollár

Určite nepoviem nič originálne, ale ak chceme pochopiť problémy súčasnosti, mali by sme sa pozrieť do 19. storočia. Do obdobia, v ktorom sa formovali základy súčasnej (post)moderno-priemyselnej spoločnosti, morálka dvojakého (súkromného a verejného) života či spoločenské triedy a problémy s nimi spojené.

Neuvedomil si to len francúzsky ekonóm Thomas Piketty pri písaní Kapitálu v 21. storočí, ale aj prozaik Michel Faber, ktorého románový opus odohrávajúci sa v 19. storočí v Londýne, vydalo české vydavateľstvo Argo v roku 2014 a 2018 pod názvom Kvítek karmínový a bíly (The Crimson Petal and the White, 2002) .

Faber na pozadí vzrušujúceho (nielen zo sexuálneho hľadiska) príbehu vzťahu prostitútky Sugar a dediča voňavkárskeho impéria Williama Rackhama poskytol nielen detailný popis viktoriánskeho Londýna, ale aj náčrt problémov súčasného sveta.


Román poskladaný z románov ako z kúskov puzzle dokončil v roku 1978 francúzsky spisovateľ Georges Perec, ktorý pod názvom Život návod k použití (La Vie mode d’emploi, 1978) vydalo v roku 2017 vydavateľstvo Rubato. Perec doslova impozantným spôsobom zhustil svet do obytného domu, v ktorom sa v každom jeho byte odohráva príbeh. Ak sa chcete prechádzať z bytu do bytu, od osudu k osudu, alebo ak chcete nazrieť do rôznych období či precítiť rôzne literárne štýly, je Perecov dnes už legendárny román dobrým spôsobom ako sa zoznámiť s tak trochu netradičnou, ale o to zaujímavejšou literatúrou.

V lete nastáva aj obdobie, ktoré sa označuje ako psie dni. Presne takto Psie dni nazval svoj knižný debut z roku 1970 aj nedávno zosnulý Dušan Mitana. Asi nie je lepší čas ako leto, kedy si buď opäť, alebo aj premiérovo, prečítať poviedky z tejto knihy.

Sloboda a intelektuálno-ľudské dozrievanie v časoch totalitného temna sú témy, o ktorých sa oplatí čítať aj s odstupom času, nehovoriac ak a sa im v poviedkach venoval práve Dušan Mitana.


Pokračovanie článku
Odporúčania Miroslava Bekeča


Patrícia Šišková Jakub Neumann Ivan Kollár Miroslav Bekeč


Vydávanie Literárnych novín môžete podporiť
finančným príspevkom prostredníctvom vašej platobnej karty alebo cez internetový platobný systém PayPal
prípadne aj zaslaním ľubovoľnej sumy na bankový účet
IBAN: SK92 8330 000000 2001476552
BIC/SWIFT: FIOZSKBAXXX

Po naskenovaní QR kódu zvoľte výšku darovanej sumy.
Ďakujeme za vašu podporu!