Ian McEwan by za esej dostal trojku

Foto:  Jenny Lewis 
1 minúta

Takmer sedemdesiatročný spisovateľ a držiteľ Bookerovej ceny Ian McEwan patrí k najvýznamnejším súčasným britským autorom a napísal napríklad romány Pokánie (Atonement, 2001) či V orechovej škrupinke (Nutshell, 2016).

Jeho najznámejším dielom je však pravdepodobne román Betónová záhrada (The Cement Garden, 1978), ktorému k popularite pomohla aj filmová adaptácia z roku 1993 s mladou Charlotte Gainsbourgovou v hlavnej úlohe.

„Vždy trochu zapochybujem o tom, či ľudia chcú čítať moje knihy,“ vyjadril sa pre magazín Event, keď spomínal, ako jeho najmladší syn Greg musel pred niekoľkými rokmi napísať esej o románe Neúprosná láska (Enduring Love, 1997).


McEwanove romány v slovenčine

„Predstavte si, že dieťa prinútia čítať knihu svojho vlastného otca. Chudák,“ pokračoval spisovateľ a priznal, že synovi stručne poradil, čomu by mal venovať pozornosť. Synovu esej potom už nečítal, no ukázalo sa, že jeho učiteľ zásadne nesúhlasil s tým, čo mu povedal. „Myslím, že skončil s C+,“ dodal McEwan a vtedy aj začal pochybovať o tom, ako sa na školách rozoberajú a vykladajú jeho diela.

Známy spisovateľ si tiež myslí, že beletria už pre ľudí nie je až taká atraktívna. Za posledných päť rokov vraj britskí vydavatelia zaznamenali takmer 35-percentný pokles.

„Každý má svoju teóriu: televízia, nejaký druh únavy, kto vie? Možno však len nie je dosť dobrá. Keď sa ma ľudia spýtajú, ktorí spisovatelia do 30 rokov sú skvelí, neviem to posúdiť. Začal som čítať veľa súčasných románov, ale nenašiel som silu ich dočítať.“


Miroslav Bekeč
  Práve číta Ako sa delil štát od Róberta Kotiana


Vydávanie Literárnych novín môžete podporiť
finančným príspevkom prostredníctvom vašej platobnej karty alebo cez internetový platobný systém PayPal
prípadne aj zaslaním ľubovoľnej sumy na bankový účet
IBAN: SK92 8330 000000 2001476552
BIC/SWIFT: FIOZSKBAXXX

Po naskenovaní QR kódu zvoľte výšku darovanej sumy.
Ďakujeme za vašu podporu!